KUCHARZ
KURS KWALIFIKACYJNY W ZAWODZIE KUCHARZ
- Jedynym warunkiem przyjęcia na kurs jest ukończone 18 lat, nieważne jakie masz dotychczasowe wykształcenie!
- Można jednocześnie uczęszczać do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych i uzyskać wykształcenie średnie jak również tytuł technika.
- Czas trwania kursu:1 rok / 2 semestry
- System zajęć: weekendowy – zajęcia co dwa tygodnie w piątki i soboty
Ukończenie kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie fryzjer, przeprowadzanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
- -opłata miesięczna 200 złotych
Kwalifikacja:
HGT.02 Przygotowanie i wydanie dań
Czego uczysz się na zajęciach?
- organizowania działalności gastronomicznej,
- klasyfikowania żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej
- rozróżniania urządzeń stanowiących wyposażenie pomieszczeń magazynowych
- stosowania receptur gastronomicznych
- rozróżniania metod i technik sporządzania potraw i napojów
- dobierania surowców do sporządzania potraw i napojów
Możliwości zawodowe
- absolwent kursu kształcącego w zawodzie kucharz może podejmować pracę w zakładach gastronomicznych.