Szkoła branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:
– kończących branżową szkołę I stopnia w 2021r. w zawodzie kucharz.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Nauka trwa 2 lata.
Podbudowa: szkoła branżowa I stopnia.
Słuchacze otrzymują państwowe świadectwo i dyplom oraz świadectwo dojrzałości.
Uzyskany zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych.
– opłata miesięczna 100 złotych
Czego uczysz się na zajęciach?
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
- obsługi kelnerskiej
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania technik nakrywania stołu.
Możliwości zawodowe
- restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
- zakłady gastronomiczne,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
- firmy cateringowych,
- zakłady produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
- własna działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.