REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU „SMACZNA, ZDROWA, KOLOROWA”
UCZESTNICY KONKURSU:
- klasy II-IV Centrum Kształcenia „Nauka”
TERMIN KONKURSU:
- 20.03.2020r. (piątek)
- godz. 8.00-10.35
- sala nr 28
CELE KONKURSU:
1. Promowanie wśród młodzieży zdrowego trybu życia.
2. Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych.
3. Rozwijanie umiejętności współpracy w grupie.
4. Pobudzanie kreatywności.
5. Rozwijanie zainteresowań i zdrowego współzawodnictwa.
ZASADY KONKURSU:
- Konkurs polega na przygotowaniu dowolnej sałatki.
- Przepis musi uwzględniać składniki, proporcje oraz sposób wykonania.
- Przepis powinien być napisany na kartce w dowolnym formacie.
- Uczniowie przygotowują sałatkę w domu i gotową przynoszą w dniu konkursu.
- Gotowe sałatki będą przedstawiane do oceny jury.
- Do konkursu można przystąpić indywidualnie bądź w zespołach dwuosobowych.
Do każdej sałatki prosimy dołączyć:
- przepis na jej wykonanie
- nazwę sałatki
- imię, nazwisko oraz klasę
Osoby zainteresowane konkursem prosimy o zgłaszanie się do pani Bogumiły Cierpickiej do 13 marca 2020r .
OCENIANIE KONKURSU:
1.Konkurs będzie oceniany przez jury w składzie:
- pan Adam Nowicki – dyrektor
- pani Bogumiła Cierpicka – nauczyciel języka polskiego
- pani Anna Makuszewska –nauczyciel biologii
- pani Malwina Wylegała – studentka dietetyki klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
2. Oceniane będzie w szczególności:
- wartość odżywcza składników sałatki
- różnorodność składników
- walory smakowe
- estetyka wyglądu oraz sposób podania
3. Zwycięskie przepisy i zdjęcia sałatek wraz z autorami zostaną opublikowane na stronie internetowej szkoły.
4. Nagrodami będą pochwały i dyplomy dla wszystkich uczestników konkursu oraz nagrody książkowe dla zdobywców trzech pierwszych miejsc ufundowane przez Radę Rodziców.
Podczas konkursu uczniowie wysłuchają wykładu na temat zdrowego żywienia w szkole
i w domu, który przeprowadzi pani Malwina Wylegała.