Menu Zamknij

TECHNIK HOTELARSTWA

SYMBOL CYFROWY 422402

OPIS:

Nauka trwa pięć lat. W trakcie nauki uczeń ma możliwość uzyskania dwóch kwalifikacji. Egzamin z pierwszej kwalifikacji odbywa się pod koniec drugiej klasy. Egzamin potwierdzający drugą kwalifikację odbywa się w klasie czwartej.

Technik hotelarstwa w swej pracy zawodowej organizuje, planuje i koordynuje wszelkie usługi związane z hotelarstwem w hotelach. Obsługuje gości zgodnie ze standardami, przyjmuje zamówienia, pilnuje rezerwacji oraz płatności. Powinien być przygotowany również do obsługi gości typu VIP. Może organizować wszelkie atrakcje związane z pobytem w hotelu: zawody sportowe, rekreacja, turystyka. Technik hotelarstwa powinien promować swój hotel i umieć analizować rynek konkurencji. Jego obowiązkiem jest dbanie o jak najlepszy wizerunek swego miejsca pracy i zadowolenie gości na jak najwyższym poziomie. Musi przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, znać zasady postępowania przeciwpożarowego w razie zagrożenia oraz dbać o sprawy sanitarno-epidemiologiczne.

W trakcie nauki uczeń realizuje przedmioty w kształceniu teoretycznym, jak i praktycznym. Są to m.in. organizacja pracy w hotelarstwie, działalność w recepcji, usługi żywieniowe w hotelarstwie, marketing usług hotelarskich, podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego, techniki pracy w hotelarstwie, obsługa konsumenta czy też język angielski w hotelarstwie.

Praktyki zawodowe odbywają się w klasie drugiej oraz w klasie trzeciej. Możliwość wyjazdu na praktyki zagraniczne.

PRZEDMIOTY W ZAKRESIE ROZSZERZONYM:

  • biologia lub geografia lub wiedza o społeczeństwie

KWALIFIKACJE:

  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji
  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:

  • Hotele
  • Ośrodki wypoczynkowe, pensjonaty, zajazdy
  • Zakłady uzdrowiskowe, schroniska, obiekty bazy noclegowej
  • Baza lotnicza, promowa, żeglugowa, kolejowa

Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. więcej informacji

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.

Zamknij